Samenvatting

De Taal vulkaan staat bekend als de "kleinste vulkaan ter wereld" en dat wordt veroorzaakt doordat er maar een klein deel van de vulkaan boven het wateroppervlak uitsteekt. 

Op zondag 12 januari begon de Taal vulkaan erg onrustig te worden en rook en as uit te stoten. Als gevolg daarvan is men nu bezig met het ontruimen van de omgeving in een straal van 14 kilometer rond de vulkaan: er wordt namelijk een verdere uitbarsting voor mogelijk gehouden.

De vulkaan ligt op ongeveer 60 kilometer van de stad Manila en de luchthaven verwijderd en daardoor zijn uit voorzorg een aantal vluchten geannuleerd gedurende enkele dagen. Inmiddels zijn alle vluchten weer hervat en de dienstregeling is weer normaal.

Vluchten internationaal en nationaal

De luchthaven van Manila werd uit voorzorg gesloten en gedurende één dag was er dus helemaal géén sprake van luchtverkeer. Op dit moment zijn alle vluchten weer normaal hervat. Het is een veranderende situatie en men past de openstelling van de luchthaven natuurlijk aan wanneer er veranderingen optreden.

Toevoeging 27 januari 2020: het dreigingsniveau van de vulkaan is verlaagd naar "3" en een uitbarsting is dus niet meer direct te verwachten maar deze situatie kan dus veranderen. Een gebied van 7 kilometer rond de vulkaan is gesloten.

De situatie wordt dus iets beter maar het is nog niet reëel om de vulkaan in de reisplanning op te nemen.

Extra kosten en verzekering

Wij kunnen natuurlijk niet vertellen of de extra kosten van een wijziging van de reisroute of de extra verblijfskosten worden vergoed door uw reisverzekering. Dat ligt eraan bij welke maatschappij u die reisverzekering hebt afgesloten en onder welke voorwaarden. In de meeste gevallen biedt een dergelijke verzekering geen dekking (er zijn uitzonderingen!).

Het Calamiteitenfonds biedt wél dekking als de gebeurtenissen rond de vulkaan worden erkend als een calamiteit. Die erkenning wordt door het calamiteitenfonds zélf vastgesteld en die beslissing is nog niet genomen.

Aks u op dit moment op de Filipijnen bent, adviseren wij u contact met uw verzekeringsmaatschappij op te nemen.

Disclaimer Filitravel

Wij geven u deze 'stand van zaken' uit overwegingen van service. Wij zijn géén deskundigen op het gebied van natuurrampen en wij verzamelen onze informatie uit bronnen op het internet en uit informatie die we elders kunnen krijgen.

Dat betekent dat wij géén aansprakelijkheid kunnen erkennen op basis van de juistheid van de juistheid van de informatie. Als u dus een beslissing zou willen nemen aan de hand van deze informatie, raden wij u sterk aan om ook andere bronnen te raadplegen en zeker niet deze website als leidend te beschouwen.